Napište nám

Odpor je fyzikální veličina, která vyjadřuje schopnost tělesa vést elektrický proud. Já vím, nejsme elektrikáři, a tak jsme zcela záměrně nechali odpor zasunutý někde vzadu v hlavě. Když to slovo slyším, naježím se a cítím ho i v celém těle… Fuj, fyzika!

Odpor je ovšem součástí našeho každodenního života. Asi nejběžnější je odpor ke vstávání a k práci. A víte, že čím je vaše povolání tvořivější, tím více vás obklopuje a svazuje? Já osobně ho cítím skoro vždycky, když usedám k překládání. Pomyslím si: zase další vágní, komplikovaný, neučesaný text, (tentokrát smlouva o odběru elektřiny), který mám pochopit, převést a uhladit, aby neměl nikde žádné trhliny ani skuliny, aby byl srozumitelný a vyjadřoval přesně to, co autor chtěl (a mnohdy sám nedokázal formulovat). Pane bože, co se to se mnou děje, to je přece ta práce, kterou jsem vždycky chtěla dělat!? Vzpomenu si, že v kuchyni zůstala nevyklizená myčka, pes na mě loudí procházku a je absolutně neodkladné a nutné zalít kytky. Uplynula hodina a půl a jdu si konečně sednout k překladu. Jenže – vždyť já jsem chtěla ještě utřít prach! Všude kolem bacily, to musím udělat hned. Opět vstávám a usilovně dřu prachovkou o nábytek….

Tento víkend se ale stalo něco zásadního. Dostala jsem od nakladatelství Jan Melvil knihu jako odměnu za doporučení překladatelů pro spolupráci. Zavrtala jsem se s ní do postele a začetla se. Steven Pressfield: Válka umění. Autor, mimochodem skvělý romanopisec, celou knihu věnuje ODPORU a tomu, jak ho překonávat. Podle Pressfielda je odpor zákeřný nepřítel, který na nás nečeká za rohem. Je daleko prohnanější – číhá v zákoutích našeho nitra, podle mě někde kolem solaru plexu – tam ho vnímám nejvíc. Je to síla, která nás nahlodává, našeptávač výmluv, proč a co nebudeme dělat a jak a co bychom měli odložit do doby, než nastanou ideální podmínky. Proto nikdy nezačneme psát povídky, nevystrčíme špičku ani patu ze dveří, i když chceme tančit pata-špička, krok-sun-krok, a stěna, na kterou už si dvacet let plánujeme namalovat svůj vlastní obraz, stále zeje prázdnotou. Práci, kterou milujeme, děláme jen napůl plynu, pověstné flow je již dlouho na odlivu. Odpor může mít podle Pressfielda tisíce podob: nemoc, potíže, strach, prokrastinace, sebedramatizace. Nejvíce nás od seberealizace zdržuje kritika a sebevědomí.

A přitom podle něj stačí tak málo: profesionalita. Každý den usednout při stejném rituálu k počítači a pustit se do práce a „makat“. Odosobnit se, být jako mašina, do které vstoupí múza. To nejsme my, to je ten stroj v nás. Nemusíme se bát kritiky ani neúspěchu, nemusíme se flagelantsky mrskat, když se nám něco nepovede. Jen seřídíme strojek uvnitř a jedeme dál.

A tak podle jeho návodu dnes ráno v osm usedám k počítači a ve dvě chci, aby padla. Jedu jako fretka. Telefon nezvedám, dveře neotevírám, facebook blokuji. Zkrátka nejsem.

Ze začátku mě ještě odpor sžírá a ponouká mou mysl, abych si ještě došla pro kousek čokolády, nebo aspoň uvařila kafíčko…

Když odolám, dostanu se do tempa, a hlavně se postupně ponořuji hlouběji do textu a konečně přichází to, proč se k překládání pořád vracím: fascinace slovy, odlišnými pohledy na stejnou věc ve dvou různých jazycích, kolokacemi.

Ale zásek! Odběrné místo, spotřeba, rozvaděč, kabelová skříň, přímotop, záložní zdroj, neměřený odběr, svorník pojistkového spodku, spínací prvek… Dlouho lovím po internetu terminologii. Zoufale se snažím pochopit, co se za záhadnými slovy skrývá. Kdyby mi to tak někdo vysvětlil.  O tom Pressfield také píše – dokonalé zvládnutí techniky. Bez ní se žádná tvořivá profese neobejde, bez ní tvořivá síla uvadá, ztrácí drive.

Je půl jedné a já mám hotovo, o hodinu a půl dříve. Výsledek rychle, efektivně a s nadšením. A mohla bych být ještě rychlejší, kdybych si posvítila na tu terminologii.

A tak nepláču, překonávám potíže, nejsem oběť ani nemoc mě nezastaví. Vyřeším to. Překonám ODPOR k fyzice a půjdu na workshop terminologie energetiky, budu zase o kus dál – budu mít všechny nástroje, které profesionál potřebuje k rutinním činnostem, a volnou hlavu na kouzlení s jazykem.

Inspiraci hledejte v knize Válka umění: odblokujte svou kreativitu a vyhrajte tvůrčí bitvy (The War of Art: Break Through the Blocks and Win Your Inner Creative Battles) od Stevena Pressfielda, nakladatelství Jan Melvil.

Terminologii energetiky v tomto semináři: Odborný překlad AJ: Energetika